Hoe Stress Gewichtstoename Kan Veroorzaken en Wat Je Eraan Kunt Doen
06 april 2023 
4 min. leestijd

Hoe Stress Gewichtstoename Kan Veroorzaken en Wat Je Eraan Kunt Doen

Hey daar, heb je ooit gehoord van de 'stress-dieet' hype?

Ja, het is echt een ding! Sommige mensen verliezen het gewicht als gevolg van stress, terwijl anderen net aankomen. 

Het zijn ook onze emoties die ons in de oorlog brengen en ons lichaam niet weet wat het ermee moet doen.

Dus, als je afvraagt wat de signalen zijn van stress, laten we dan de signalen bekijken. 

👉 Ben je een paar kilo kwijtgeraakt zonder aanwijsbare reden? 

👉Voel je je misselijk, 

👉Heb je darmklachten of heb je gewoon geen trek meer in eten? 

Nu, laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaak. 


Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van stress.

Misschien is de laatste baan van je, de relatie die je gevoel geeft ook je in een achtbaan zit, 

of gewoon het dagelijkse gedoe van het leven. 

Al deze stressvolle factoren kunnen leiden tot verhoogde niveaus van cortisol en adrenaline, 

wat op zijn beurt kan leiden tot een verminderde stofwisseling  van een dagelijkse levensstijl.

🖐️Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om dit te voorkomen! 


✅Als je gewicht zal afnemen of weer aankomen, is het belangrijk om de oorzaak van je stress aan te pakken

✅Probeer te ontdekken wat de oorzaak is van je stress en werk aan manieren om het te verminderen.  

✅Misschien is de tijd om die ene collega te ontwijken, of wat meer tijd te besteden aan zelfzorg en ontspanning.

✅Als je weer wilt aankomen, is het belangrijk om meer en regelmatiger te eten. 

✅Probeer ook voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan dieet en vezels, en richt je op krachttraining in plaats van cardio🏋️

👉Als we denken aan een ongezonde levensstijl, associëren we die vaak met slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging.  

👉Maar ook het volgen van crashdiëten, chronisch slaaptekort en het ervaren van stress of werken in ploegen kunnen bijdragen aan een ongezonde leefstijl.  Mensen krijgen vaak het advies om "probeer meer te bewegen en gezonder te eten" of "je moet echt wat afvallen".

Was het maar zo simpel!  Mensen met (ernstig) overgewicht zijn vaak enorm gemotiveerd om gezond te eten, meer te bewegen en hun leefstijl aan te passen.  Als iemand bijvoorbeeld niet genoeg beweegt, hoeft dat niet per se te betekenen dat hij lui is.  Ze kunnen een beperkt fysiek vermogen hebben, waardoor het moeilijk is om intense fysieke activiteit uit te oefenen.  Een ander voorbeeld is crashdieet, dat de hormonale balans in het lichaam ernstig kan verstoren.  Zo'n dieet lijkt misschien een goed idee en kan op korte termijn helpen, maar na een paar weken nemen vaak de hongerhormonen toe en de verzadigingshormonen af, wat resulteert in een verminderd gevoel van volheid na het eten.

👉Bovendien schakelt het rustmetabolisme van het lichaam over naar de energiebesparende modus, wat resulteert in minder verbrande calorieën gedurende de dag en een verhoogd risico om weer aan te komen.

Als reactie op gewichtsverlies spelen vaak verschillende compensatiemechanismen een rol, die zowel honger als verzadiging beïnvloeden, evenals het energieverbruik.  Als gevolg hiervan is het voor mensen een grote uitdaging om het gewichtsverlies vast te houden en komen ze vaak weer terug op het gewicht dat ze verloren hebben.  Dit staat bekend als het jojo-effect 🤔

Daarom is het niet ongebruikelijk om dit te ervaren, en er zijn manieren om ons gewicht te beheersen.  

Kan slaaptekort leiden tot gewichtstoename?

Voldoende slaap bevordert gezondere eetgewoonten. Het ontwikkelen van obesitas associeer je misschien niet direct met slaapgebrek. Slaaptekort kan de balans van hormonen in ons lichaam verstoren, waardoor we meer honger krijgen en meer eten. 

👉Gemiddeld hebben we tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig om ons lichaam en onze hersenen te laten rusten en te herstellen.  Bovendien kunnen aandoeningen zoals slaapapneu en snurken de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden.  Gebrek aan slaap kan ons concentratievermogen aantasten, ons immuunsysteem verzwakken en resulteren in een verhoogde hunkering naar calorierijk en vetrijk voedsel.

De belangrijke rol van hormonen tijdens je slaap

Slaaptekort kan de hormonale balans in het lichaam aantasten. Hormonen fungeren als signalen en helpen bij het reguleren van veel van onze lichaamsfuncties, waaronder eetlust.

👉Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen, verhoogde niveaus van het hormoon ghreline en verlaagde niveaus van het hormoon leptine in hun lichaam hebben.  

Ghreline staat bekend als het "hongerhormoon" en verhoogt onze eetlust door aan onze hersenen te signaleren dat het tijd is om te eten.  Leptine daarentegen is een verzadigingshormoon dat onze eetlust onderdrukt door aan de hersenen te signaleren dat we vol zitten.

Tijdens de slaap stijgt het niveau van leptine in ons bloed, wat onze hersenen vertelt dat we genoeg energie hebben.  Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, neemt de hoeveelheid leptine in ons lichaam af, waardoor we minder verzadigd raken, en ons brein denkt dat er een energietekort in het lichaam is.  Met andere woorden, ons brein vertelt ons dat we honger hebben en moeten eten om onze energievoorziening op peil te houden.  

Bovendien beïnvloedt leptine ook het energieverbruik van het lichaam.

Op de lange termijn kan dit resulteren in een constant hongergevoel, een vertraging van de stofwisseling en een verminderde verbranding van calorieën door de opname van voeding.

Egym 


Als je jezelf hierin herkent en je hebt advies nodig om je levensstijl weer in balans te krijgen en  op zoek bent naar een geweldige plek om weer op krachten te komen...

👉dan is  Fit en Fun de Fitness en Healthclub Club van Lommel dé perfecte plek voor jou😍

Onze coaches kunnen je persoonlijk advies geven, zodat je snel weer de oude bent. 

Ben jij benieuwd?  Probeer ons uit!

👉👉Gratis 14 dagenpas

Wil je PERSOONLIJKE BEGELEIDING dat kan ook natuurlijk😍

Kies ook voor afvallen op een natuurlijke manier. Zonder poeders en pillen dus Natuurlijk en door gewoon te eten. Stop met diëten en ga gewoon eten en krijg grip op jouw eetgedrag. Ik ben Monique Veneman en als gediplomeerd gewichtsconsulente en lifestylecoach begeleid ik jou naar een slanker en fitter lichaam. 

👉Neem vandaag nog contact met mij op😀

Monique Veneman

Of klik hieronder voor meer informatie wat ik voor jou kan betekenen.

🖐️Dus waar wacht je nog op?

👇👇

Meer informatie 


Over de schrijver
Reactie plaatsen